Veehouderij Talsma top-divider
 
home menu-divider prijslijst menu-divider Over ons menu-divider contact
 
top-slideshow
Slideshow slideshow-right
slideshow-bottom
 

Ons rundvlees

Schotse Hooglanders slaan in de herfst veel reservevoedsel op in vetlagen en fijne vetadertjes, waarop ze ’s winters kunnen interen. Dat vet verdwijnt tijdens de bereiding, maar het is wel essentieel voor de goede smaak van het vlees. Die eigenschappen hebben moderne vleesrassen niet meer. De fijne dooradering met vet versterkt de smaak: De smaak wordt nog verder verfijnd doordat het vlees bij de slachter zo'n 2 weken afhangt voordat het verwerkt wordt. Daarmee komt het tot rust en vindt narijping plaats. Dat was vroeger heel normaal en met wild gebeurt dat nog steeds. Met moderne vleesrassen kan dat echter niet meer, want mager vlees droogt te snel uit. Recepten: links toevoegen.

Ons bedrijf in Lucaswolde

Ongeveer 17 jaar geleden hebben wij onze eerste dieren aangekocht van Staatsbosbeheer die in het Lauwersmeergebied een kudde beheert. Vijf koeien en een stier. In de afgelopen jaren is een mooie kudde ontstaan. Elke 2 jaar wordt een nieuwe stier aangekocht uit het Lauwersmeergebied. Door blonde stieren en zwarte stieren af te wisselen hebben we kudde met mooie roodbruine koeien. Onze kudde wordt niet bijgevoerd met krachtvoer. Ze hebben daardoor een normaal groeitempo. Dit vlees, dat in een natuurlijk tempo ‘groeit’ , heet dan ook ‘slow food’, waarmee de tegenstelling wordt aangeduid met vlees van dieren die met krachtvoer worden opgefokt en in zes maanden worden afgemest. Niet bijgevoerd worden betekent ook dat ze absoluut geen ongewenste stoffen binnen krijgen. Onze Schotse Hooglanders lopen het hele jaar buiten en eten wat het land ze biedt. Grassen, kruiden, struiken en takken. Dit eetpatroon zorgt voor een hoog gehalten aan goede vetten zoals omega-3 vetzuren, een factor 2 tot 4 hoger dan in vlees van met krachtvoer snel opgefokte dieren. In 2006 heeft ons bedrijf het predicaat PVE IKB verworven.

Diervriendelijke verwerking

Regelmatig wordt uit de kudde een aantal dieren geselecteerd die worden geslacht. Het gaat meestal om jonge stieren van 2 tot 4 jaar en om oudere koeien. De dieren worden op de dag van hun vertrek in de wagen geladen en drie kwartier later zijn ze bij onze slager, Hoeksema in Anjum. Dit slachtbedrijf is kleinschalig en er wordt met respect met de dieren omgegaan. Van elk dier is de exacte herkomst en de levensgeschiedenis bekend en ze voldoen vanzelfsprekend aan de daartoe gestelde veterinaire eisen.

Veehouderij Talsma logo-divider DioxyDesign
  Home Prijslijst Over ons Contact  
 

NL05 RABO 0341 0278 12 - tnv. W. Talsma - KvKnr. 01154905